top of page

US Airborne rit

Van in de vroege morgenuren was de zon al aanwezig en het beloofde alvast een schitterende dag te worden. Vandaag zaterdag 8 juli 2017 reden we vanuit Mariakerke bij Gent met onze glimmende Cadillac in de richting van Zoerle-Parwijs, een deelgemeente van Westerlo. Vanaf 10u00 werden daar door de organisator van vandaag Ludo Vermesen, de eerste oldtimers verwacht in café-taverne “De KRUK” gelegen op het Bergveld 57 in Zoerle-Parwijs. Samen genieten van een heerlijk drankje op het gezellige terras. Leuk is hier dat bij elke koffie tot ieders voldoening, een wafel met of zonder chocolade aangeboden werd. Smullen maar.Stipt om 12u30 vertrokken alle Cadillac’s (17 wagens) in stoet in de richting van het kampement aan de Witputstraat van de 82nd-101ste US-Airborne Division in Blauberg (Herselt). Na een leuk en mooi ritje van een twintigtal kilometer, kwam iedereen iets na 13uur aan op de locatie van het kampement. De Cadillac’s werden in twee rijen mooi opgesteld op de voorbehouden plaatsen op het terrein. Dit jaar gebeurde het kampement van de twintigste keer, het is dan ook een “Special Edition”. Vanaf 13 uur waren er allerlei demonstratie met tanks, legervoertuigen, materiaal en manschappen te zien. De veldkeuken zorgde ervoor dat er voldoende keuze was van voeding en aan de GI-bar waren allerlei dranken te verkrijgen.


Om 14 uur werd het show gedeelte gestart met een militaire Amerikaanse vlaggegroet. Daarop volgend een gevarieerd optreden van het US-Airborne Showteam met een verhaal over de periode van de Tweede wereldoorlog, afgewisseld met covers van liedjes en muziek uit de jaren veertig. Ook een optreden van de manschappen illustreerde hoe belangrijk het was om post van thuis te ontvangen voor de soldaten. Of soms ook niet…. Het was volop genieten van de show. De zon was nog altijd volop van de partij en maakte van het geheel een tot prachtig spektakel. Het show gedeelte werd afgesloten met het strijken van de vlag en ook met een huldiging van eerder dit jaar overleden lid van het team.


De rondritjes met de tank of ander legervoertuigen en de Jeeps zorgde voor heel wat kabaal en ook voor de nodige stofontwikkeling op het terrein. Je zou er wel zwarte voeten van krijgen, maar ja een militair kampement brengt dat allemaal met zich mee. Vanaf 18u00 was het dan aanschuiven voor een lekkere BBQ. Drie stukken vlees met de nodige groenten, aardappelen en brood als begeleiding. Wij waren bij de gelukkigen die samen konden genieten van dit heerlijke voedsel. Gelukkig had de omroeper van dienst opgeroepen dat de rondritten tijdens het klaarmaken van de BBQ, niet konden doorgaan wegens een te grote stofontwikkeling. Zo kon de BBQ heel lekker en kraakvrij geserveerd worden.


Daarna vertrokken geleidelijk aan de leden van de Cadillac club die van het verst kwamen, tevreden en voldaan richting thuis. Het was een geslaagde uitstap die ons ongeveer 70 jaar terug in de tijd bracht. Met de nodige nostalgie kunnen we terugblikken op het kampement van het 82nd-101ste US-Airborne Division in Blauberg. Er is één ding zeker: al onze glimmende Cadillac’s hebben als aandenken aan het kampement in Baluberg ook nog een dikke laag stof meegekregen naar huis. Ludo bedankt voor de organisatie van de ze mooie dag en ook voor het leuk presentje waar ieder van ons achteraf zeker nog kunnen van nagenieten met spons en zeemvel. “Stof” tot nadenken.


Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page