top of page

Brabant Grensrit

Met goede moed zijn we rond 7u30 in de morgen vertrokken voor de tweede rit van het seizoen 2018. Deze keer gingen we de streek van Vlaams- en Waals Brabant verkennen. Er bestaat eigenlijk geen grens tussen deze twee provincies maar het is toch een heel andere omgeving en landschap.

Er waren 30 Cadillac’s ingeschreven voor deze Brabant Grensrit. Dus een groot aantal deelnemers die zouden genieten van deze prachtige zonnige dag. De inrichters van de rit Sylvie en Emmanuel stonden iedereen op te wachten op de plaats van afspraak gelegen in het industrieterrein “La Corbeille” in Westmeerbeek. Vanaf 9u30 wachtte ons daar een echte verassing. Een privé-verzameling van allerlei voorwerpen die ons terugvoerden naar de jaren vijftig. “Step by step” konden we daar mooie en leuke, kleine en grotere ontdekkingen doen tussen de mooie Cadillac’s en antieke motorfietsen. Radio’s, TV’s, meubelen, foto’s, onderdelen en veel meer. Teveel om op te noemen maar een prachtige verzameling, in enkele jaren bij elkaar gebracht, dat de deelnemers lang in hun geheugen zullen koesteren. Ondertussen konden de deelnemers genieten van een heel uitgebreid en overvloedig ontbijt, dat ik bijna een brunch zou durven noemen. Heerlijk eten was het daar: top-eten in een top-omgeving. Fantastische ervaring waar we zowel innerlijk als uiterlijk van konden genieten.

Rond 11u30 zette de lange stoet van 30 Cadillac’s zich in beweging. Het werd een hele opdracht om die vele auto’s zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Gelukkig was er een goede radiocommunicatie tussen Sylvie vooraan en de andere leden en het bestuur tussenin de stoet. Bedankt om alles onderweg in goede banen te leiden. Pech was er op deze rit voor Lief en Ludo. Hun Cadillac had remproblemen. Enkele leden eerste hulp te bieden, maar het mocht niet baten. De Cadillac moest spijtig genoeg getakeld worden.

Met wat vertraging zette de stoet zich terug in beweging richting Waals Brabant. Rond 13u30 konden we de “Brasserie de Jandrain” bezoeken. Deze brouwerij is daar sinds 2006 gevestigd in een typische 18de-eeuwse Haspengouwse vierkantshoeve. De brouwer gaf ons een korte maar boeiende rondleiding door de brouwerij. De brouwerij focust zich op regionale producten (mout, hop, water, gist). Nadien konden we een drietal bieren degusteren op het zonnige terras op de binnenkoer van de hoeve. Eerst was er een ‘witbier’ gebrouwen van tarwemout. Nadien volgde een ‘IV-Saisonbier’ en als afsluiter een donkere soort “stoutbier”. Het IV-Saisonbier, sinds 2007 gebrouwen van gerstmout is een blond bier van 6,5% met hergisting op de fles. Iedere deelnemer mocht zo een flesje Saison-bier meenemen naar huis.

Onder een stralende zon reden we dan verder naar de basis van Beauvechain (Bevekom). In het “1e Wing Historical Center” konden we onder begeleiding van een gids rondleidingen volgen. Er was keuze uit een rondleiding met als thema de rijke geschiedenis van de basis IWHC (basis-620 ha oppervlakte) of een rondleiding met als thema over de techniek (vliegtuigmotoren, gronduitrusting, wagenpark). In het historisch museum ging het eerst over de historiek van de basis vanaf 1935 tot vandaag en specifiek over de jachtvliegerij van 1946 tot 1996. In de andere zalen komen verschillende thema’s aan bod zoals Militaire luchtvaart, de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, over de vliegtuigen Spitfire, Meteor, CF-100, F-104G en F-16A en andere. Op vandaag is de basis nog steeds in gebruik en zijn er voor de 1e Wing ongeveer 1250 personeelsleden actief, inclusief een eenheid voor de beveiliging van de basis. De 1e Wing-eenheid beschikt over multifunctionele helikopters A109-BA om in binnen- en buitenland opdrachten uit te voeren van verkenning, observatie, personenvervoer, medische evacuaties en steun aan de gevechtseenheden van de Landcomponent. De A109’s kunnen ook hulp bieden bij rampen of aan de politie. Vier types luchtvaartuigen krijgen er onderhoud: de A109-BA, de Marchetti SF.260M/D, de Alpha Jet 1B en de Piper L-21B Super Cub.

Na nog enkele foto’s genomen te hebben van de vliegtuigen samen met onze Cadillac’s, trokken we verder naar onze eindbestemming in Brasserie 500 in Heverlee. Daar konden we genieten van een laatste drankje of van een “lang” eetmaal als afsluiter van deze mooie rit. Sylvie en Emmanuel, in naam van alle deelnemers van deze rit, mag ik jullie feliciteren met deze prachtige organisatie met deze fantastische rit met onderweg de verbazende, smakelijke en leerrijke stops. De overvloedige zonneschijn maakte deze rit “onvergetelijk”. Spijtig voor diegene die er niet konden bijzijn. Maar je hoeft niet lang te treuren hoor. Nog twee weken wachten en we rijden terug een rit op 3 juni in Zeeland.

Tot dan.

uw verslaggever

Marc Manesse

Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page