top of page

De Brabant-rit


Onder een stralende zon ging het voor deze rit in de richting van Vlaams Brabant. Vandaag hebben de inrichters Cees, Nadine en Jens Verschure ons uitgenodigd voor de Brabant-rit. We worden vanaf 10u00 verwacht op de Balenberg in Eetcafé Velo in Baal, een deelgemeente van Tremelo. Een heel mooie locatie waar ooit de villa stond van de grootouders van Sven Nijs. Nu is daar het “Sven Nijs Cycling-Center te vinden. Een mooi etablissement waar we door de inrichters vergast werden op een lekker koffie of thee.

Rond 11u40 daalden de twintig glimmende Cadillac’s de Balenberg af met vooraan Cees en Nadine Verschure en achteraan de groep volgde Jens. Vader en zoon kennen deze streek op hun duimpje en dankzij de communicatie tussen beide wagens was het een plezier om de rit te rijden. Op een gezellig tempo ging het langs rustige wegen verder in de richting van Bekkevoort waar onze middagstop voorzien was in het eethuis Pallieter. Daar kon iedereen genieten van zijn vooraf bestelde menu bestaande uit soep, varkenshaasje of Vispannetje en het dessert. De Coupe Dame Blanche was voor allen een lekkere afsluiter bij dit warme weer. Om 16u00 draaiden we onze autosleutels opnieuw om en was de start van het tweede deel van de Brabant-rit.

Op het heuvelachtig landschap waar we voorbij kwamen waren er veel boomgaarden te zien, van appels en perenkwekers. Verder reden we schaduwrijke afwisselend bosstroken en kleine dorpjes. We passeerden het dorpje Meensel-Kiezegem. In Kiezegem werd op 17 juni 1945 de “grootste wielrenner aller tijden” geboren. Jawel, je hebt het heel goed geraden: “Edouard Louis Joseph baron Merckx” beter bekend als Eddy Merckx. We reden langs zijn geboortehuis (nu café) in de Tieltsestraat, waar in 2015 een standbeeld van de wielrenner geplaatst werd. Als een blijvende herdenking aan de man die van 1961 tot 1978 actief was als wielrenner. In die periode als “coureur” heeft hij maar liefst 525 wedstrijden gewonnen waaronder 5x de Giro en 5x de Tour de France. Hij werd wereldkampioen bij zowel de amateurs als bij de beroepsrenners en won bijna alle klassiekers. Misschien weet je het ook nog: 1972 - in Mexico waar hij het werelduurrecord wielrennen op zijn naam zette.

Voorbij dit standbeeld reden wij onder grote belangstelling van de bezoekers van het caféterras met onze Cadillac’s langzaam voorbij. Verder werd het nog een heel leuke en ontspannende rit door het landelijk en rustgevend landschap van Vlaams-Brabant. Volop genieten van de streek was de boorschap en dit onder een stralende hemel. Uiteindelijk kwamen we met onze Cadillac’s rond 17u00 aan op onze eindstop in het volkscafé “Jagershuis”. Daar konden we nog genieten van een verfrissend drankje of meerdere drankjes en terugblikken op een geslaagde dag. Proficiat aan Cees, Nadine en Jens voor de mooie en ontspannende rit door het mooie Vlaams-Brabant. Alle deelnemers hebben er met volle teugen van genoten.

Bedankt.

uw verslaggever

Marc Manesse

Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page