top of page

De Schoolreis


De grote vakantie is juist begonnen en we nemen nog even tijd om op schoolreis te gaan met onze Cadillac LaSalle Club Belgium. Hugo Heynen is de organisator van deze rit met de toepasselijke naam “De Schoolreis”. Op deze “Schoolreis” zijn ook de leden van onze bevriende club AMCC welkom. De samenkomst was voorzien vanaf 8u00 in het restaurant McDonald’s in Mechelen. Het was voor mij wel wat vroeg vertrekken (om 7u00…), maar het was die dag opnieuw stralend weer en dan is dit een plezier om op de autoweg te rijden. Bij aankomst was Hugo al aanwezig in het restaurant om bonnetjes te schrijven voor de deelnemers. Daarmee kon men een gratis koffie of thee afhalen. Wie dat wenste kon ook nog daar gebruik maken van een “McMorning”. Men heeft daar in dit in dit MacDonald’s restaurant in Mechelen-Noord de keuze uit een vijftal ontbijtmenu’s.


Om 10u00 waren alle deelnemers (met hun 25 oldtimers) klaar voor de start van de schoolreis en die reden samen naar de stad Lier waar we een uurtje later aankwamen. Onze inrichter Hugo Heynen en ons lid en ook PR-manager van AMCC Herman De Ploey zorgden ervoor dat we op de Grote Markt in Lier mochten parkeren. Iedere deelnemer had daarvoor een toelating ontvangen om in de verkeersvrije zone te stationeren. In groep konden we dan tot 12u00 genieten van een gegidste toeristische rondvaart op de Nete in een omgebouwde palingschuit van “De Moedige Boorvissers”, opgericht in 1932 in Lier. Tijdens de boottocht zagen we een heel mooi stukje natuur langs het water van de Nete en waartussen we ook de verschillende historische gebouwen van de stad Lier konden bewonderen. Iedereen was onder de indruk van de mooie stadszichten en de leuke en interessante uitleg van de gids op de boot. Leuk was ook dat we op een brugje van de stad opeens Carine en Eric De Coster op de fiets zagen voorbij rijden. Een heel toevallige en oprecht leuke ontmoeting werd het.


Iedereen was dan een kleine twee uur vrij om ergens op een van de terrassen te genieten van een snack of drankje. Een korte wandeling door het mooie stadje kon natuurlijk ook. Om 14u00 was er dan een bezoek voorzien aan de Zimmertoren. Een museumbezoek dat toch op geen enkele schoolreis mag ontbreken! De wonderbaarlijke Jubelklok op de Zimmertoren en het astronomisch uurwerk in het museum is het levenswerk van de Lierenaar Louis Zimmer (1888-1970), uurwerkmaker en amateur-astronoom. Aan de hand van een projectie en bijhorende informatie, kan je daar alles vernemen over tijd en ruimte en de geboorte van het heelal vanaf de bigbang. Rond 15u00 hebben we dan het mooie stadje Lier verlaten en ging de rit verder naar het vliegveld “Antwerp-South” in Deurne. Om 15u30 was daar een bezoek voorzien aan het oldtimer-vliegtuigmuseum “Stampe & Vertongen”. Daar konden we een vol uur genieten van de vele vliegtuigen die daar tentoon gesteld werden en de bijhorende verhalen verteld door de 2 gidsen. Jean Stampe en Maurice Vertongen waren luchtvaartpioniers die in 1923 hun vliegschool en vliegtuigfabriek oprichtten in Antwerpen. Zij lagen mee aan de basis van de ontwikkeling van de Antwerpse Internationale Luchthaven. In het museum “Stampe & Vertongen” kan men kennismaken met vliegtuigen uit WO-I, zoals de Albatros en verschillende Fokker’s en Nieuport-modellen. Uit WO-II is er zelfs een vliegende V1-bom met eigen navigatiesysteem te zien. Verder is er nog het bekende training-vliegtuig “Fuga-Magister” te zien, dat jarenlang door de “Red Devils”, het bekende Aerobatic Team van de Belgische luchtmacht. En natuurlijk meer dan tien vliegtuigen die gebouwd werden door vliegtuigbouwer Stampe & Vertongen. Heel wat toestellen die allen blijkbaar vlieg klaar worden gehouden.


Tenslotte reden we nog naar de eindbestemming van de schoolreis: het Wokpaleis. Voor wie voor deze optie gekozen had kwam zeker niet bedrogen uit. Lees maar verder. Een mooi interieur waarin we volop konden genieten van een Aziatische keuken vermengd met gerechten uit de wereldkeukens. Een enorme keuze in dit bekende Wok paleis. Zo was er onder andere Sushi en Dim Sum te verkrijgen. Verder soepen, een uitgebreide saladbar en kleine hapjes. Men kon gerechten in de wok, op de bakplaat of op de grill laten klaarmaken. Verder was er nog een grote keuze aan de pasta bar. Een groot aantal Europese of Aziatische gerechten: ..… aan u de keuze. Om te eindigen was er dan het nog dessertbuffet met zijn vele soorten ijs, verschillende fruitsoorten of nog lekkere patisserie voor de liefhebbers. Slagroom was natuurlijk ook nog voorzien. Dit alles in combinatie een echte heerlijk ruikende chocoladefontein. Een leuke afsluiter waar ieder naar eigen keuzen en volume kon genieten van het eten. Een mooie afsluiter van onze “schoolreis” die hier zelfs meer een “wereldreis" werd. Herman bedankt voor de hulp in Lier. Hugo bedankt voor dit leuke programma en leerrijke aanbod van de schoolreis, waar we iets teveel rode lichten tegenkwamen. Het waren er heel wat, maar ik heb het aantal verkeerslichten niet kunnen bijhouden. Maar gelukkig hebben we die samen goed kunnen verwerken en blijven we leuke herinneringen houden aan deze prachtige “schoolreis”.


uw verslaggever

Marc Manesse


Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page