top of page

Brabant-route


Op deze zomerse zondagmorgen vertrok ik met mooie vooruitzichten en onder een stralende zon richting Brabant in Nederland voor een leuke rit ingericht door Tanny en Bart Sprenkels. Na een rustig tochtje van 120 km kwam ik als tweede (na Bart) aan op onze vertrekplaats “De Cockpit” gelegen aan het vliegveld Seppe in Bosschenhoofd. Eén voor één kwamen de ingeschreven leden met hun mooie Cadillac’s ter plaatse aan. De deelnemers genoten van een gezellig weerzien tijdens het genieten van een drankje: een koffie, thee of chocomelk samen met een gebak naar keuze - appeltaart, progresgebak of een gebak van het huis. Allemaal heel lekker zo te zien aan de lege bordjes die er achterbleven na ons vertrek. Iets na 11u40 vertrokken we dan met een veertien tal auto’s door het rustige groene land van Brabant in de richting van onze middagstop langs heel wat dijken gereden zoals de Polderdijk, Goudbloemdijk, Oudelandsedijk, Barlaaksedijk, Blaaksedijk, Blaaksedijk, Kadedijk en uiteindelijk de Oudemolensedijk in de richting van Willemstad.


De Stadsedijk en de Noordelangeweg brengt ons verder langs de Fortweg in Heijningen, naar Fort Sabina waar we met onze Cadillac’s samen konden parkeren op een grasveld, gelegen vlakbij de ingang van het poortgebouw van het fort.


We werden in Fort Sabina rond 13u00 verwacht in Brasserie “De Kletsmajoor”, waar we buiten op het terras konden plaatsnemen op een leuke gereserveerde locatie. In tegenstelling van ons vorig regenachtig bezoek in september 2018 aan Fort Sabina, mochten we nu bij zomerse temperaturen genieten van onze bestelde menukeuze: een Kanonskogel (gehaktbal) met friet, Kanonvlees (kippensaté) met friet of brood, een Bunker king of een 3 Musketiers schotel (carpaccio van gerookte zalm, warme brie). De heel originele en smakelijke gerechten van Brasserie De Kletsmajoor werden natuurlijk voorzien van de nodige drankjes naar keuze van de leden. Iedereen genoot overduidelijk van de verorberde maaltijden en de drankjes in elkaars gezelschap. Er was ook nog wat tijd over om daar ter plaatse wat te wandelen en zo het fort wat verder te ontdekken. Op vandaag is in Fort Sabina wel altijd wat te beleven. Het fort combineert vandaag cultuur, historie, natuur en culinaire verwennerij. Misschien nog heel kort een beetje geschiedenis over het fort alvorens we verder rijden met onze BRABANT TOUR: Fort Sabina is één van de meest intacte forten in Brabant en maakt deel uit van de Stelling van Willemstad: een cluster van vijf forten en de vestingsteden Willemstad en Klundert. Het is het grootste fort van de Brabantse Zuidwaterlinie.


Fort Sabina werd gebouwd ten tijde van Napoleon in 1811 om de Nederlandse kust te verdedigen. Het bestaat uit een vijfhoekige aarden omwalling met binnenin een toren waar 21.000 kg buskruit kon opgeslagen worden (Type Franse Tour Modèle nr 1). Na de val van Napoleon verbouwden de Hollanders in de periode 1860-1871 het fort tot een bomvrije kazerne. De kazerne bleef in gebruik als vestigingwerk tot 1924. Na enkele jaren verwaarlozing wordt het nu verder opgeknapt. Uiteindelijk zijn we om 15u15 samen vertrokken voor het tweede en laatste deel van onze rit in stralend zomerweer. Opnieuw langs rustige wegen door het mooie groene Brabantse landschap reden we zo nog een 35 km naar onze eindstop in Etten-Leur. Daar kon iedereen nog genieten van een afsluitend drankje in het Strooienhuis en terugdenken aan de mooie trip die we vandaag samen konden rijden. De afwezigen hadden opnieuw meer dan ongelijk. Ze hebben een leuke en gezellige en ontspannende rit gemist. Bedankt Tanny en Bart voor deze mooie en ontspannende rit te organiseren in zomerse weersomstandigheden. Het kon vandaag niet beter zijn. Een zomerse dag zonder regen en met heerlijke temperaturen. Heel wat anders dan de rit van toen (2018/09) met bezoek aan Fort Sabina. Verslag met foto’s van toen kan je nog terugvinden op onze website onder de rubriek ritverslagen.


Uw verslaggever

Marc Manesse


Commentaires


Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page