top of page

Dagtrip naar Leuven

Het werd opnieuw tijd om, naar jaarlijkse gewoonte, met onze Cadillac LaSalle Club Belgium een bezoek te brengen aan een stad ergens in ons land. Eigenlijk een soort van city-trip maar dan zonder oldtimer. Dit om samen met de leden en hun partners een sop een andere manier te genieten van de bezienswaardigheden in een stad en een lekkere maaltijd met bijhorende drankjes.

Op zaterdag 7 oktober 2023 zijn wij met de club een bezoek gaan brengen aan de stad Leuven, met een plaatselijke stadsgids. Het was maar een magere opkomst, vier bestuursleden en 3 leden met hun partners. Samen waren we met 12 deelnemers die present waren. Wij hadden toch wel wat meer volk verwacht.


Om kwart voor 10 kwamen wij bijna allen tegelijk aan in de parking en zijn dan samen naar de Grote Markt gewandeld. Onze voorzitter had wat vertraging en kwam een half uurtje later samen met Michael aan. Voorzitter Marc had de dag voordien nog een spuitje had gekregen tegen Covid en dat was hem een beetje slecht bekomen. Onze gids stond ons al op te wachten en op het beginpunt op de Grote Markt kregen wij al een uitgebreide uitleg over het mooie en imposante stadhuis. En hoe de stad rijk geworden was door de lakenindustrie. In 1425 werd in Leuven de universiteit gesticht en die werd de grootste vastgoedeigenaar van de stad en is dat op vandaag nog steeds. Leuven telde in de middeleeuwen een honderdtal bierbrouwers en is ook de stad waar nu nog de grootste staat namelijk de vroegere Brouwerij Artois die vandaag deel uitmaakt van de AB InBev groep.

Wij zijn dan naar het Groot Begijnhof gewandeld, waar opvallend veel grote huizen staan. Dat is wel een groot verschil met de gebouwen in de begijnhoven van Brugge, Kortrijk en Gent. Het waren hier in Leuven blijkbaar rijke begijnen die hier hun statige huizen lieten bouwen en het financieel beter hadden. Nog een heel droevige herinnering. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Leuven bijna volledig vernield geweest door brand, aangestoken door het Duitse leger. Enkel het mooie stadhuis werd gespaard omdat ze daar toen hun hoofdkwartier in onderbracht hebben. Na de wandeling langs enkele oude universiteitsgebouwen in het centrum van Leuven, zijn wij dan rond 13u00 met ons allen gaan eten in restaurant Notre Dame gelegen naast het stadhuis. We hebben daar genoten van een lekker 3-gangen menu volgens de keuze van de deelnemers. Na het eten konden wij nog vrij rondwandelen door de straatjes van het centrum in Leuven en om 17u00 zijn wij nog samen gekomen om van een afscheidsdrankje te genieten, aan de deelnemers aangeboden door de club.

Leuven was zeker het bezoeken waard. Iedereen heeft er onder een stralend zonnetje van genoten. De heel beperkte groep zal met voldoening terug denken aan dit leuke evenement.


Uw verslaggever

Alfons De Schepper


Comments


Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page