top of page

Haspengouw Bloesem Tour



Deze eerste rit van ons nieuwe clubseizoen 2024 lijkt zonnig te mogen verlopen. De wolken houden hun regen zo veel mogelijk vast vandaag. De Caddy’s staan ongeduldig in onze garage en net zoals de koeien en kalveren een hele winter op stal hebben moeten staan en ongeduldig hebben gewacht tot op het moment dat ze weer de wei in mogen springen, zo staan onze blinkende paardenkrachten ook ongeduldig te wachten. Of zijn het hun chauffeurs die de lentekriebels niet meer onder controle kunnen houden?


Vandaag gebeurt alles in onze achtertuin bij wijze van oriëntatie, namelijk “ Haspengouw “. Hierbij brandt meteen de fruitlamp want ’t is hier al tientallen jaren één van de fruitproductie makers van ons land! We komen met 15 bolides samen op het vertrekpunt “ Park Olmenhof “ en zijn brasserie. Eéntje had meteen al af te rekenen met motor- pech … Onze inrichters Frans & Renée waren ook nog vergezeld van 2 vrienden met hun zeer mooie Mustangs. Dat onze Limburgse fruitstreek door Nieuwerkerken, Wellen, Alken, Borgloon, Sint Truiden enz … zeer druk bewandeld, befietst en bereden wordt tijdens de bloesem periode is algemeen bekend. Nu doordat ze al wat vroeger in het jaar tot ontluiking waren gekomen waren ze niet meer zo prominent aanwezig vandaag. Toch blijft het een mooi panorama als je je begeeft tussen al die kleine laagstammige fruit fabriekjes, mooi op rijtjes geplant.


Onze stop dan: de stroopfabriek in Borgloon. We zijn hier niet zomaar terecht gekomen want Borgloon is de bakermat van de stroopfabricatie. Sinds 1879 werd deze fabriek opgericht. Toen enkel nog fruit op hoogstam. De ( Borg ) Lonelaren werden ‘strooplekkers’ genoemd en dat vinden ze wel O.K. Het begeleide bezoek is een aanrader zonder meer of toch: het stroop winkeltje met diverse FRUIT lekkernijen in aanbod om te schenken of zelf te degusteren … Onze gidsen vertelden geanimeerd over de geschiedenis van het ontstaan van de fruitteelt bij de boeren. Het verloop v/d stroop productie, de evolutie door de gouden jaren heen, tot in 1988 de spreekwoordelijke deksel voor de laatste keer op het potje ging …


De restauratie van de ruïne ondertussen begon pas in 2017; 4,5 miljoen euro later is dit het resultaat. Een gedeeltelijk gerestaureerde stroopfabriek, museum en fruitbelevingsruimte. Tof dat dit bewaard kan blijven voor de komende generaties. Te weten dat er midden de 19e eeuw een 40-tal stroopproducenten waren in deze streek. De laatste kan nu dus worden ontdekt door jong en oud! Na een lekkere Bink ( biertje ) al dan niet vergezeld van een heerlijk stukje Limburgse vlaai te hebben genoten starten we voor het laatste deel van deze trip. We bedanken tijdens de afsluitdrink de inrichters voor deze geslaagde dag. De volgende keer dat we de strooppot te voorschijn halen om onze pannenkoeken te bedekken zullen we zeker nog dikwijls terug denken aan de fabricatie van dit heerlijk smeersel dankzij deze geslaagde dag!


Een Diepenbeekse ‘strooplekker’

Bosch André


Commentaires


Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page