top of page

ROUTE 01-rit

Ik vertrok op zondag 15 mei 2022 onder een stralende zon langs de kleine ring in Gent in de richting van de autosnelweg naar ons vertrekpunt in Mechelen. Ik had geluk want ik kon 10 van de 12 verkeerslichten op de ring zonder stoppen passeren. Dat vond ik een leuke ervaring op dit vroeger zondagmorgen uur om al deze op groen staande verkeerslichten vlot voorbij te kunnen rijden. Dat zou op de rest van de rit spijtig wel een andere ervaring worden!We werden vanaf 9 uur in het restaurant Lunch Garden, Zemstbaan 28 in 2800 Mechelen verwacht. Daar werden de deelnemers ontvangen en kon men nog genieten van een lekker ontbijtje. De opkomst was niet zo denderend groot. Er waren maar 10 auto’s ingeschreven voor deze rit. Hugo Heynen gaf alvorens te vertrekken als inrichter van de rit, wat informatie over de ROUTE 01-rit van die dag. We zouden een deel van het parcours afrijden langs de ROUTE 01, Nu gekend als de N1 gewestweg. Deze historische baan was in 1712 de eerste aangelegde gekasseide hoofdweg die vanuit Brussel in noordelijk richting vertrok via Mechelen tot Antwerpen. In 1811 onder het bewind van Napoleon werd de weg verder doorgetrokken tot in Nederland.


Rond 10u30 vertrokken de Cadillac’s via de (oude) hoofdweg over een 20-tal kilometer tot de afslag naar Lier. Daar werden we verwacht voor een bezoek aan het Abarth Works Museum Industrielaan 5A in Lier. Daar stelt ex-rallypiloot Guy Moerenhout, zijn collectie oude racewagens en andere wagens tentoon (Abarth, Fiat, Lada, porsche, Alfa Romeo en Simca. Wist je dat daar een racewagen te zien is waarmee Guy Verhofstad ooit reed? Een aantal Oost-Europese rallywagens maken de verzameling volledig. Bij een drankje konden we nog even napraten over deze unieke verzameling. Een ware ontdekking voor de autoliefhebbers uit onze club.


We reden vanuit Lier terug naar de N1 en volgde die richting Antwerpen tot juist voor de LEZ zone. Daar gingen we de autosnelweg E19 op tot afrit Deurne. Verder in de richting van onze middagstop PERRON NOORD, Lichtvliegwezen-straat in Brasschaat, waar we van onze onze middaglunch konden genieten. Een rustige en gezellige locatie in een heel groene omgeving waar sommige deelnemers konden bekomen van de opgelopen frustraties.

De vroegere Route 01 zal ongetwijfeld in de 19e eeuw een mooie en tijdsbesparende verbetering geweest zijn om zich sneller te kunnen verplaatsen. Op vandaag is de gewestweg N1 met obstakels bezaaid, die destijds nog niet noodzakelijk waren. Ik heb het dan over de vele verkeerslichten die we op onze weg tegen kwamen. En dat waren er nogal wat. Nog nooit meegemaakt dat zoveel verkeerslichten zorgden voor oponthoud tijdens een rit. Hoeveel waren het er dan wel?

Ik heb ze voor jou opgeteld gedurende de hele rit en ik kwam in totaal aan vierentachtig verkeerslichten. Dat zorgde voor heel wat vertraging, waardoor we slecht om 14u15 op onze middagstop aankwamen. Gelukkig waren we maar met een kleine groep deelnemers. Toch nog een hele opdracht om iedereen samen te houden. Door het latere tijdstip van de lunch en de vermoeiende ervaring van de tot dan toe tachtig getrotseerde verkeerslichten, hebben enkele deelnemers afgehaakt en huiswaarts gereden. Rond 16u00 zijn we dan met de resterende vijf auto’s aan het laatste deel van het parcours begonnen naar De Moerse Bossen Ruckphenseweg 30 in Klein-Zundert (NL). Dit was één rechte baan waarop de laatste vier verkeerslichten op het 26 kilometer traject tegen kwamen.


Afsluitend met een drankje of maandmenu, werd de ervaring van deze rit 2022/02 besproken met de inrichter Hugo. Het was een prachtig initiatief om deze Route 01-weg in de belangstelling te plaatsen en het museumbezoek was ook een aanrader. Maar de gevolgde weg is, behalve het laatste deel dan, voor velen een grote onaangename ervaring geworden. Heel spijtig ! Het bestuur zal daarom de richtlijnen voor het inrichten van ritten in de toekomst zeker aanpassen. Deze Route 01-rit zal in het geheugen van de deelnemers blijven spoken als de Verkeerslichten-rit.


Uw verslaggever

Marc Manesse

コメント


Recente ritten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page